• Ilmainen toimitus noutopisteeseen yli 100e tilauksille
  • Ilmainen toimitus noutopisteeseen yli 100e tilauksille

Shilajit - Heikkouden tuhoaja

Olet saattanut törmätä verkkokaupassani tai sosiaalisen median kanavissani Shilajitiin, ehkä kuullut siitä puhuttavan jossain muualla, tai sitten kyseessä on sinulle täysin uusi tuttavuus!

Olet ehkä miettinyt pitävätkö puheet paikkansa, että ihmiset ovat saaneet Shilajitista välittömästi uutta puhtia arkeen, voimatasoja ylöspäin punttisalilla, ja lisääntynyttä halukkuutta makuuhuoneen puolella.

Käydäänpä asiaan – eli mitä Shilajit on, mistä se tulee ja mitkä ovat sen mahdolliset terveysvaikutukset.

Ensiksikin rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja riippuen missä päin maailmaa asutaan, on Shilajitia kutsuttu myös nimillä Mumie, Mumijo tai Salajeet. Lempinimet "Heikkouden tuhoaja" ja "Vuorten valloittaja" ovat myös maailmankuuluja. Shilajit on kuitenkin tuotteesta yleisin käytetty nimi.

Shilajit on mustaa pihkamaista ainesta, jota muodostuu korkeilla vuoristoalueilla ympäri maapalloa erilaisten kasvimaterioiden hajoamistuotteena. Auringon lämpö saa kivikkoiset vuorenrinteet tihkumaan tahmeaa, mustankuultavaa ”pihkaa” eli Shilajitia. Shilajit koostuu mineraaleista, vitamiineista, aminohapoista ja muista orgaanisista yhdisteistä.

Shilajitilla on pitkä historia mm. Ayurvedassa eli intialaisessa lääketieteessä, joka on yksi maailman vanhimmista kokonaisvaltaisista terveydenhoitojärjestelmistä. Ayurveda pohjautuu ajatukseen, että ihmisen terveys riippuu kehon, mielen ja sielun välisestä tasapainosta.

Ayurvedassa Shilajit nähdään voimakkaasti elvyttävänä aineena, jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Sen on myös uskottu parantavan muiden lääkkeiden ja yrttien tehoa, sekä toimivan stressiä lievittävänä ja tasapainottavana adaptogeenina. Shilajit onkin suosittu lääke stressiin, uupumukseen, ahdistukseen ja masennukseen.

Shilajitin kaikenkattava vaikutus pohjautuu sen sisältämiin vitamiineihin, mineraaleihin ja muihin yhdisteisiin kuten fulvohappoon, jotka tukevat ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä, energiatasoja, kognitiivisia toimintoja sekä immuunijärjestelmän toimintaa.

Shilajit sisältää myös runsaasti antioksidantteja, jotka taistelevat vapaiden happiradikaalien aiheuttamia soluvaurioita vastaan, joka näkyy yleensä terveempänä ja elinvoimaisempana ihona, hiuksina ja kynsinä. Antioksidanttien lisäksi Shilajitilla on tulehdusta alentavia ominaisuuksia, jotka saattavat ehkäistä myös kroonisten sairauksien kuten autoimmuunisairauksien, sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen riskiä.

Shilajit edistää mitokondrioiden toimintaa soluissa, joka johtaa parempiin energiatasoihin ja fyysiseen suorituskykyyn, jonka ihmiset huomaavat yleensä energisempänä olona, parempana kestävyytenä sekä kohonneina voimatasoina.

Shilajitin on huomattu myös edistävän kognitiivisia toimintoja, erityisesti muistia ja oppimiskykyä, sekä ehkäisevän riskiä sairastua neurodegeneratiivisiin sairauksiin.

Shilajit edistää myös dopamiinin ja serotoniinin tuotantoa, joka parantaa mielialaa ja ehkäisee masennuksen oireita. Dopamiini on aivojen motivaatiota ja mielihyvää tuottava välittäjäaine, kun taas serotoniini lisää ilon, tyytyväisyyden ja emotionaalisen tasapainon tunnetta.

Ayurvedassa Shilajitia on käytetty myös seksuaalisen halukkuuden ja hedelmällisyyden parantamiseen. Nykyaikaiset tutkimukset puoltavat myös tätä vanhaa uskomusta, sillä Shilajitin on näytetty nostavan miesten testosteronitasoja lähes poikkeuksessa sekä lisäävän siittiöiden määrää ja liikkuvuutta. Naisilla Shilajit edistää hormonaalista tasapainoa, kostumiskykyä sekä seksuaalista halukkuutta ja nautintoa.

Shilajitia ei siis turhaan kutsuta lempinimellä ”Heikkouden tuhoaja”, sillä sen kokonaisvaltaista terveyttä ja elinvoimaa edistävät vaikutukset ulottuvat lähes jokaiselle tasolle ihmiskehossa. Shilajit kannattaa kokeilla itse, ja vaikka hinta voi tuntua kalliilta, päivittäisessä käytössä annokselle jää koosta riippuen hintaa vain 0,35-1,00 euroa.